BAĞIŞ YAP GÖNÜLLÜ OL

"ESED REJİMİ HAPİSHANELERİNDE YAŞANAN İNSANLIK SUÇLARI SON BULSUN" BASIN AÇIKLAMASI

Suriyeli Dernekler Platformu ve iHAK’ın da aralarında bulunduğu Türkiyeli insan hakları kuruluşları, Suriye hapishanelerinde işkence, tecavüz ve diğer kötü muameleler sonucu hayatını kaybeden tutsaklara dikkat çekmek için Galatasaray Lisesi önünde bir basın toplantısı düzenledi. Sivil toplum kuruluşları, yaptıkları basın açıklamasında Suriye hapsihanelerinde hukuksuzca tutulan ve rejim tarafında insanlık dışı muamelelerle öldürülen mahkumların doğal yollarla ölmüş gibi gösterilmeye çalışıldığını vurguladı.

9000 Çocuk Gözaltına Alındı

Açıklamada olayların ilk patlak verdiği 2011 tarihinden bu yana Esed rejiminin 200.000 kişiyi göz altına aldığı belirtilirken, gözaltına alınanlardan 18 yaşın altındakilerin sayısının 9000 olduğu ifade edildi. Yine rejimin açıklamasına göre 152 çocuğun bu hapishanelerde öldüğü dile getirildi.

İşkence ve Kötü Muamele Örtülmeye Çalışılıyor

Suriye meselesinin siyasi çözüme doğru gittiği şu günlerde, rejimin uluslararası mahkemelerde yargılanmaktan kurtulmak için binlerce kişinin doğal yollarla öldüğüne dair rapor verildiğini açıklayan sivil toplum kuruluşları, sorumluların yargılanması için harekete geçme çağrısında bulundular:

Son bir haftada 8.000 kişinin kalp krizi, astım, kanser vb. hastalıklardan dolayı öldükleri nüfus müdürlüklerine bildirilmiştir. Nüfus müdürlükleri tarafından da ölmüş olanların yakınlarına hastalık sebebi ile sahte ölüm evrakı düzenleyip verilmektedir.

Bizler, Suriyeli Dernekler Plartformu olarak, zalim Esed hapishanelerinde hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet ve ailelerine sabırlar diliyoruz.

Buradan insanlık adına çalışmalar yapan kurumlara, Birleşmiş Milletlere, insan hakları kurumlarına sesleniyoruz: Esed rejimi hapishanelerinde, insanlık suçu işlenmeye devam etmektedir; gözaltında olan insanların acilen kurtarılması için harekete geçilmeli, Esed’in savaş katili olarak yargılanması gerekmektedir.

Basın açıklamasının tam metni için tıklayınız.

Sosyal Ağlarda Paylaş

© 2017 İHAK Tüm Hakları Saklıdır.